Oedeemtherapie en -Lymftaping

Onze therapeut:  Willem de Koning

Het doel van oedeemtherapie is het verminderen van vochtophopingen in een lichaamsdeel. Dit ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Oedeem kan leiden tot een pijnlijk en gespannen gevoel van de huid, een vermoeid en/of zwaar gevoel, toename van de omvang van het lichaamsdeel en beperkingen in bewegen en in het dagelijks functioneren.

De achtergrond van de oedeemtherapeut:
De oedeemtherapeuten in onze praktijk hebben een specialistische opleiding gevolgd. Zij werken volgens de methode van het NPi en volgens de methode Vodder (zie voor meer informatie www.nvfl.kngf.nl en www.mldv.org). Zij staan geregistreerd in het aantekeningenregister Oedeemtherapie van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Door de gespecialiseerde opleiding zijn onze oedeemtherapeuten uitstekend in staat om uw klacht te beoordelen en een behandelplan op te stellen.

Wat doet een oedeemtherapeut:
De oedeemtherapeut onderscheidt of er sprake is van lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem. Soms kunnen deze vormen van oedeem ook gecombineerd voorkomen. Bij lymfoedeem is er een vochtophoping door het onvoldoende functioneren van het lymfestelsel. Bij veneus oedeem is er een vochtophoping door een verminderde bloeddoorstroming in de afvoerende bloedvaten. Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. Deze vetophopingen komen voornamelijk voor rond de heupen en benen.

De behandeling van oedeem bestaat uit een combinatie van de volgende componenten:

  • Voorlichting

U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfmanagement. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

  • Manuele lymfedrainage

Dit is een zeer zachte massagevorm die het vocht naar de lymfevaten en -klieren verplaatst die nog intact zijn.

  • Compressietherapie

Om het effect van manuele lymfedrainage te onderhouden, zal er in veel gevallen gezwachteld worden. Na een periode van zwachtelen wordt veelal een therapeutische elastische kous aangemeten om het behaalde effect te behouden.

  • Bewegings- en ademhalingsoefeningen

Specifieke oefeningen zorgen voor een verbetering van afvoer van vocht. In veel gevallen is er ook sprake van krachtsverlies en een bewegingsbeperking van het aangedane lidmaat, waarvoor specifieke oefeningen gegeven worden.

  • Lymftaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een lichte trekkracht geeft op de huid. Hierdoor wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd.