Oedeemtherapie en -Lymftaping

Onze therapeuten: Willem de Koning en Marit Bloemendal

Het doel van oedeemtherapie is afname van (een abnormale hoeveelheid) vocht wat zich door verschillende oorzaken, bv een operatie, heeft opgehoopt in het weefsel of een lichaamsdeel. De Fysio-oedeemtherapeut zal de beweeglijkheid van het lichaamsdeel verbeteren en op niveau houden. Ook pijnklachten als gevolg van stuwing worden behandeld.

De achtergrond van de oedeemtherapeut.
Een oedeemtherapeut heeft na zijn opleiding fysiotherapie een specialisatie oedeemtherapie gevolgd met een duur van ongeveer een jaar. Daarmee heeft deze extra kennis opgedaan van de oorzaken en behandelmogelijkheden voor cliënten met klachten als gevolg van oedeem. De oedeemtherapeut is uitstekend in staat om uw klacht te beoordelen en een behandelplan op te stellen.

Wat doet een oedeemtherapeut?
De Fysio-oedeemtherapeut zal door middel van manuele lymfdrainage, compressie therapie, lymftaping en oefentherapie het oedeem doen verminderen.

  • Manuele lymfdrainage: Dit is een massagetechniek gericht op de stimulering van de afvoer van het lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. lymfknopen.
  • Compressietherapie: om het therapeutisch effect van manuele lymfdrainage te onderhouden zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden.
  • Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfvocht bevorderen.
  • Oefentherapie: In de meeste gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking en krachtsverlies in het operatiegebied als gevolg van het oedeem.
    Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan door middel van een combinatie van behandelingen de bewegingsbeperking helpen op te heffen en de afvoer van het lymfvocht stimuleren.
  • Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfvocht.
  • Voorlichting: U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.