Oedeemtherapie en -Lymftaping

Het doel van oedeemtherapie is afname van (een abnormale hoeveelheid) vocht wat zich (door verschillende oorzaken) heeft opgehoopt in het weefsel/ een lichaamsdeel. De Fysio-oedeemtherapeut zal door middel van Manuele lymfdrainage, compressie therapie en lymftaping het oedeem verminderen. En de Fysio-oedeemtherapeut zal door middel van oefeningen de beweeglijkheid van het lichaamsdeel te verbeteren/ op niveau houden. Ook pijnklachten als gevolg van stuwing worden behandeld.

De achtergrond van de oedeemtherapeut.
Een oedeemtherapeut is een fysiotherapeut die na zijn/haar opleiding fysiotherapie een specialisatie oedeemtherapie heeft gevolgd met een duur van ongeveer een jaar. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de oorzaken en behandelmogelijkheden voor cliënten met klachten als gevolg van oedeem (een abnormale hoeveelheid vocht wat zich heeft opgehoopt in het weefsel). Door zijn/haar specialisatie is de oedeemtherapeut uitstekend in staat om uw klacht te beoordelen en een behandelplan op te stellen.

Wat doet een oedeemtherapeut?
Oefentherapie: In de meeste gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een bewegingsbeperking en krachtsverlies in het operatiegebied als gevolg van het oedeem.
Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan door middel van een combinatie van behandelingen de bewegingsbeperking helpen op te heffen en de afvoer van het lymfvocht stimuleren.
Door het bewegen wordt de spierpompwerking aangezet. Dit heeft een gunstig effect op de afvoer van het vocht.

  • Manuelelymfdrainage: Dit is een massagetechniek gericht op de stimulering van de afvoer van het   lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. lymfknopen
  • Compressietherapie: om het therapeutisch effect van manuele lymfdrainage te onderhouden zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Hierdoor zal afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zijn. Als er een stabiele situatie ontstaan is (als het overschot aan vocht weg is) zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
  • Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfvocht.
  • Voorlichting: U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleidt in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
  • Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfvocht bevorderen. (dit is nog een apart toegevoegde specialisatie)